foto1
Tire Service text caption 1
foto1
Tire Service text caption 2
foto1
Tire Service text caption 3
foto1
Tire Service text caption 4
foto1
Tire Service text caption 5


Witamy !!!

Realizacja Szkolnego Projektu Edukacyjnego

„Żyję zdrowo, kolorowo”.

W naszej szkole  w II semestrze nauki realizujemy Szkolny Projekt Edukacyjny pn. „Żyję zdrowo, kolorowo”.

Główne cele projektu:

- zapoznanie uczniów z zasadami zdrowego odżywiania,

- zachęcanie do codziennego spożywania owoców i warzyw,

-nauczenie uczniów praktycznego zastosowania piramidy zdrowego odżywiania przy komponowaniu jadłospisów,

- wdrożenie uczniów do pracy zespołowej, dzielenia się zadaniami, wyszukiwania informacji w różnych źródłach,

- rozwijanie talentów plastycznych, artystycznych, interpersonalnych,

W ramach realizacji projektu zostały podjęte następujące działania:

1.       Przygotowanie i przeprowadzenie ankiety wśród uczniów i rodziców szkoły na temat znajomości zdrowego odżywiania.

2.       Spotkanie uczniów z absolwentką naszej szkoły, wielokrotną mistrzynią Polski w pchnięciu kulą – Paulina Gubą:

Ø  „Sport – moja życiowa pasja” -  klasy I – III

3.       Realizacja projektu „ Cała prawda o cukrze” - klasa II b

Ø  zapoznanie uczniów z informacjami przygotowanymi przez studentów dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku na temat cukrów,

Ø  obliczanie zawartości cukrów w popularnych napojach,

Ø  przygotowanie gazetki tematycznej pt. „Cała prawda o cukrze”,

Ø  przygotowanie  wspólnie przez rodziców i uczniów słodkich, zdrowych przekąsek.

4.       Realizacja projektu „ Wiosna w kuchni” - klasa I

Ø  założenie hodowli cebuli i rzeżuchy w klasie,

Ø  obserwacja szybkiego wzrostu roślin,

Ø  poznanie walorów odżywczych hodowanych roślin,

Ø   przygotowanie przez uczniów wiosennych kanapek z wykorzystaniem nowalijek,

Ø  codzienne (przez okres tygodnia) wypełnianie kart pracy przez uczniów rejestrujące spożycie przez nich warzyw i owoców.

5.       Wyjazd klas V- VI do Pułtuska na warsztaty pt. „Gawęda o zachowaniu się przy stole” .

6.       Przeprowadzenie zajęć w ramach koła artystycznego:

Ø  sztuka nakrywania do stołu,

Ø  higiena przygotowywania posiłków,

Ø  przygotowanie zdrowych przekąsek,

Ø  zasady kulturalnego zachowania się przy stole,

Ø  wspólna degustacja przygotowanych kanapek i sałatek owocowych.

7.       Przeprowadzenie  konkursów

Ø  przepis kulinarny – „Smacznie, zdrowo, kolorowo” – kl. V

8.       Realizacja projektu z przyrody  - VI a:

Ø  przygotowanie i przeprowadzenie zajęć pt. „ Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki” w klasach II- IV,

Ø  przygotowanie prezentacji multimedialnej do zajęć na temat roli  i źródeł witamin,

Ø  przygotowanie kart pracy i krzyżówek niezbędnych do realizacji zajęć,

Ø  przygotowanie gazetek ściennych pt. „Warzywa i owoce”, „Zasady zdrowego odżywiania”.

9.       Nawiązanie  kontaktu z Fundacją „ Szkoła na widelcu”, która  realizuje innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne w szkołach i stołówkach szkolnych, czego efektem jest zaproszenie do udziału w bezpłatnym programie edukacyjnym „Dobrze jemy ze Szkołą na widelcu” dla szkół podstawowych, klas I-III w roku szkolnym 2017/2018.

Mamy nadzieje, że podjęte działania przyczynią się do tego, iż częściej będziemy sięgać po zdrowe owoce i warzywa.



X-lecie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Read More

Title 2

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Read More

Title 3

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Read More

Title 4

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Read More