Realizacja Szkolnego Projektu Edukacyjnego
„Żyję zdrowo, kolorowo”.
W naszej szkole w II semestrze nauki realizujemy Szkolny Projekt Edukacyjny pn. „Żyję zdrowo, kolorowo”.
Główne cele projektu:
- zapoznanie uczniów z zasadami zdrowego odżywiania,
- zachęcanie do codziennego spożywania owoców i warzyw,
-nauczenie uczniów praktycznego zastosowania piramidy zdrowego odżywiania przy komponowaniu jadłospisów,
- wdrożenie uczniów do pracy zespołowej, dzielenia się zadaniami, wyszukiwania informacji w różnych źródłach,
- rozwijanie talentów plastycznych, artystycznych, interpersonalnych,
W ramach realizacji projektu zostały podjęte następujące działania:
1. Przygotowanie i przeprowadzenie ankiety wśród uczniów i rodziców szkoły na temat znajomości zdrowego odżywiania.
2. Spotkanie uczniów z absolwentką naszej szkoły, wielokrotną mistrzynią Polski w pchnięciu kulą – Paulina Gubą:
Ø „Sport – moja życiowa pasja” - klasy I – III
3. Realizacja projektu „ Cała prawda o cukrze” - klasa II b
Ø zapoznanie uczniów z informacjami przygotowanymi przez studentów dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku na temat cukrów,
Ø obliczanie zawartości cukrów w popularnych napojach,
Ø przygotowanie gazetki tematycznej pt. „Cała prawda o cukrze”,
Ø przygotowanie wspólnie przez rodziców i uczniów słodkich, zdrowych przekąsek.
4. Realizacja projektu „ Wiosna w kuchni” - klasa I
Ø założenie hodowli cebuli i rzeżuchy w klasie,
Ø obserwacja szybkiego wzrostu roślin,
Ø poznanie walorów odżywczych hodowanych roślin,
Ø przygotowanie przez uczniów wiosennych kanapek z wykorzystaniem nowalijek,
Ø codzienne (przez okres tygodnia) wypełnianie kart pracy przez uczniów rejestrujące spożycie przez nich warzyw i owoców.
5. Wyjazd klas V- VI do Pułtuska na warsztaty pt. „Gawęda o zachowaniu się przy stole” .
6. Przeprowadzenie zajęć w ramach koła artystycznego:
Ø sztuka nakrywania do stołu,
Ø higiena przygotowywania posiłków,
Ø przygotowanie zdrowych przekąsek,
Ø zasady kulturalnego zachowania się przy stole,
Ø wspólna degustacja przygotowanych kanapek i sałatek owocowych.
7. Przeprowadzenie konkursów
Ø przepis kulinarny – „Smacznie, zdrowo, kolorowo” – kl. V
8. Realizacja projektu z przyrody - VI a:
Ø przygotowanie i przeprowadzenie zajęć pt. „ Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki” w klasach II- IV,
Ø przygotowanie prezentacji multimedialnej do zajęć na temat roli i źródeł witamin,
Ø przygotowanie kart pracy i krzyżówek niezbędnych do realizacji zajęć,
Ø przygotowanie gazetek ściennych pt. „Warzywa i owoce”, „Zasady zdrowego odżywiania”.
9. Nawiązanie kontaktu z Fundacją „ Szkoła na widelcu”, która realizuje innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne w szkołach i stołówkach szkolnych, czego efektem jest zaproszenie do udziału w bezpłatnym programie edukacyjnym „Dobrze jemy ze Szkołą na widelcu” dla szkół podstawowych, klas I-III w roku szkolnym 2017/2018.
Mamy nadzieje, że podjęte działania przyczynią się do tego, iż częściej będziemy sięgać po zdrowe owoce i warzywa.