foto1
Dziesięciolecie nadania szkole imienia Jana Pawła II
foto1
Dziesięciolecie nadania imienia Jana Pawła II
foto1
Dziesięciolecie nadania imienia Jana Pawła II
foto1
Dziesięciolecie nadania imienia Jana Pawła II
foto1
Dziesięciolecie nadania imienia Jana Pawła II


Witamy !!!

Realizacja Szkolnego Projektu Edukacyjnego

„Żyję zdrowo, kolorowo”.

W naszej szkole  w II semestrze nauki realizujemy Szkolny Projekt Edukacyjny pn. „Żyję zdrowo, kolorowo”.

Główne cele projektu:

- zapoznanie uczniów z zasadami zdrowego odżywiania,

- zachęcanie do codziennego spożywania owoców i warzyw,

-nauczenie uczniów praktycznego zastosowania piramidy zdrowego odżywiania przy komponowaniu jadłospisów,

- wdrożenie uczniów do pracy zespołowej, dzielenia się zadaniami, wyszukiwania informacji w różnych źródłach,

- rozwijanie talentów plastycznych, artystycznych, interpersonalnych,

W ramach realizacji projektu zostały podjęte następujące działania:

1.       Przygotowanie i przeprowadzenie ankiety wśród uczniów i rodziców szkoły na temat znajomości zdrowego odżywiania.

2.       Spotkanie uczniów z absolwentką naszej szkoły, wielokrotną mistrzynią Polski w pchnięciu kulą – Paulina Gubą:

Ø  „Sport – moja życiowa pasja” -  klasy I – III

3.       Realizacja projektu „ Cała prawda o cukrze” - klasa II b

Ø  zapoznanie uczniów z informacjami przygotowanymi przez studentów dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku na temat cukrów,

Ø  obliczanie zawartości cukrów w popularnych napojach,

Ø  przygotowanie gazetki tematycznej pt. „Cała prawda o cukrze”,

Ø  przygotowanie  wspólnie przez rodziców i uczniów słodkich, zdrowych przekąsek.

4.       Realizacja projektu „ Wiosna w kuchni” - klasa I

Ø  założenie hodowli cebuli i rzeżuchy w klasie,

Ø  obserwacja szybkiego wzrostu roślin,

Ø  poznanie walorów odżywczych hodowanych roślin,

Ø   przygotowanie przez uczniów wiosennych kanapek z wykorzystaniem nowalijek,

Ø  codzienne (przez okres tygodnia) wypełnianie kart pracy przez uczniów rejestrujące spożycie przez nich warzyw i owoców.

5.       Wyjazd klas V- VI do Pułtuska na warsztaty pt. „Gawęda o zachowaniu się przy stole” .

6.       Przeprowadzenie zajęć w ramach koła artystycznego:

Ø  sztuka nakrywania do stołu,

Ø  higiena przygotowywania posiłków,

Ø  przygotowanie zdrowych przekąsek,

Ø  zasady kulturalnego zachowania się przy stole,

Ø  wspólna degustacja przygotowanych kanapek i sałatek owocowych.

7.       Przeprowadzenie  konkursów

Ø  przepis kulinarny – „Smacznie, zdrowo, kolorowo” – kl. V

8.       Realizacja projektu z przyrody  - VI a:

Ø  przygotowanie i przeprowadzenie zajęć pt. „ Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki” w klasach II- IV,

Ø  przygotowanie prezentacji multimedialnej do zajęć na temat roli  i źródeł witamin,

Ø  przygotowanie kart pracy i krzyżówek niezbędnych do realizacji zajęć,

Ø  przygotowanie gazetek ściennych pt. „Warzywa i owoce”, „Zasady zdrowego odżywiania”.

9.       Nawiązanie  kontaktu z Fundacją „ Szkoła na widelcu”, która  realizuje innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne w szkołach i stołówkach szkolnych, czego efektem jest zaproszenie do udziału w bezpłatnym programie edukacyjnym „Dobrze jemy ze Szkołą na widelcu” dla szkół podstawowych, klas I-III w roku szkolnym 2017/2018.

Mamy nadzieje, że podjęte działania przyczynią się do tego, iż częściej będziemy sięgać po zdrowe owoce i warzywa.

Oddziały gimnazjalne

Logowanie



X-lecie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Read More

Title 2

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Read More

Title 3

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Read More

Title 4

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Read More